Web Sitemize Hoşgeldiniz, 08 Aralık 2019

6. Sınıf Türkçe Başak Yayınları Milli Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları


6. Sınıf Türkçe Başak Yayınları 5. Tema Milli Kültürümüz Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları Sayfa 243, 244, 245, 246

A. Aşağıdaki metinde geçen yabancı kökenli sözcüklerin yerine Türkçe karşılıklarını bulunuz. Bulduğunuz karşılıkları metne yerleştirerek metni yeniden okuyunuz.

Dün akşam ödevimi yapmak için notebooku açıp internete girdim. Ödev konusunu aramaya başladım. Uzun bir uğraştan sonra bir web sayfası buldum. Linki kopyalayıp Ali’ye e-mail attım. Daha sonra aynı e-maili Ayşe’ye de forward ettim. Linki arkadaşlarımla paylaştıktan sonra ise ödevime döndüm. Ödevle ilgili bilgileri boş bir belgeye copy paste yaptım. Biraz düzenledikten sonra da print aldım. Böylece bu ödev de bitmiş oldu.

Notebook: Dizüstü bilgisayar
Web: Ağ
link: Bağlantı
E-mail: e-posta
Forward: İleri
copy paste: Kopyala yapıştır
Print: Baskı

B. Aşağıdaki metni okuyup verilen soruları yanıtlayınız.

1. Yazarın bu metni oluşturma amacı ne olabilir? Okura ne söylemek istemektedir?

Yazar, bu metni hayatımıza renk katmamız ve farklı şeyler yapmamız gerektiği için yazmış olabilir. Yazar okura, değişime açık olunması gerektiğini söylemek istemektedir.

2. Yazar düşüncelerini okura hangi yolla anlatmayı seçmiştir? Düşüncelerini bir öykü yoluyla mı, kanıtlamaya çalışarak mı, yoksa açıklayarak mı anlatmaktadır? Bunu nasıl anlıyoruz?

Örnek vererek ve açıklamalar yaparak anlatmaya çalışmıştır. Bunu, “Çoraplarımı ters giyer, kaldırım kenarlarında geriye doğru yürürüm.” cümlesinden anlıyoruz.

3. Yazarın bu parçada söylemek istediğini, başka bir deyişle ana fikri açıkça gösteren cümlesi hangisidir?

“Kimi zaman hayatta olması gerekenler olmaz.” cümlesidir.

4. Yazar, “umursamazlığımız bulutlara tırmanır” derken ne demek istemektedir?

Umursamazlığın çok ciddi seviyelerde olduğunu,, herkesin umursamaz olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

C. “Renkler” konulu bir paragraf oluşturunuz. Yazmadan önce aşağıdaki soruları okuyup yanıtlarını düşününüz. Renkli bir pasta grafik üzerine duygularınızı yazınız.

✓ Renkler sana neleri çağrıştırmaktadır?
Renkler bana, çeşitli duyguları ve insanların özelliklerini çağrıştırmaktadır.

✓ Renkler ve duygular arasında nasıl bir ilişki kurulabilir?
Renkler, duygulara göre şekillenmekte ve duyguları yansıtmaktadır.

✓ Hangi renk hangi duyguyla eşleştirilebilir? Bunu bir çizimle gösteriniz.

Ç. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1.
Yalnız senin tatlı esen havanda
Kendi millî gururumu sezerim.
Yalnız senin dağında ve ovanda
Başım gökte alnım açık gezerim
Orhan Seyfi ORHON

Şiirde işlenen tema aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B. vatan sevgisi

2. Dilimizi yabancı sözcüklerden arıtmak, öz Türkçe sözcükleri yaşatmak dilimizi sevme biçimlerinden biridir. Bunu, onun güzelliklerini gün ışığına çıkaran bir ……………, bir …………… olarak adlandırabiliriz.

Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun olmaz?

Cevap: B. vaat – beklenti

3. Yukarıdaki yaprakların ilkinde yabancı kökenli sözcükler, ikincisinde ise Türkçe karşılıkları karışık olarak bulunmaktadır. Buna göre aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Cevap: D. trend – aktarım

4. Aşağıdakilerden hangisi kök ve ekler hakkında yanlış bilgi içermektedir?

Cevap: C. Sözcüğe eklenirken yapım ekleri daima çekim eklerinden sonra gelir: kitap-lık-ta gibi.

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ek aldıktan sonra yeni bir anlam kazanmıştır?

Cevap: B. Bu kadar bilgi nasıl hatırlanacak?

6. Aşağıdakilerden hangisinde “– cı” eki, sözcüğe bir meslek grubuna ait olma anlamı yüklememiştir?

Cevap: D. yolcu

7. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

Cevap: B. sayısız

8. Aşağıdaki tümcelerden hangisinde basit, türemiş, birleşik tüm sözcükler örneklendirilmiştir?

Cevap: C. Kalemtıraşını sıra arkadaşına verdi.

9. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde birden fazla birleşik sözcük kullanılmıştır?

Cevap: A. Topladığımız papatyaları anneme vereceğiz.



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.