Web Sitemize Hoşgeldiniz, 12 Aralık 2019

6. Sınıf Türkçe Başak Yayınları Sanat ve Toplum Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları


6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı 6. Tema Değerlendirme Soruları ve cevapları Sayfa 283, 284, 285, 286

1. Etkinlik

A. Aşağıdaki metni dramatize ederek okuyunuz.

 

B. Aşağıdaki metni okuyup verilen etkinlikleri sözlü olarak yapınız.

“Salyangoz ve Evi” metni ile “Aslanla Fare” metnini;

Konuları

Salyangoz ve Evi: Salyangozun evini sırtında taşımaktan hoşlanmaması, ancak bu durumun faydasını görmesinden dolayı haline şükretmesi.
Aslanla Fare: Aslanın farenin canına kıymaması; farenin de aslanı bulunduğu zor durumdan kurtarması.

Kahramanları

Salyangoz ve Evi: Salyangoz, Kelebek, Uğur böceği, Tırtıl.
Aslanla Fare: Aslan, fare.

Olaylar ve olayların nasıl sonucuna bağlandığı

Salyangoz ve Evi: Salyangozun evini sırtında taşımasından hoşlanmaması, tırtılın salyangozun evini rengarenk boyaması ancak salyangozun evini yük olarak görmeye devam etmesi ve yaşanan bir olaydan sonra haline şükretmesi.
Aslanla Fare: Aslanın karşısına çıkan fareye zarar vermemesi ve farenin de aslanı düştüğü durumdan kurtarması.

Türleri

Salyangoz ve Evi: Metin ve Fabl.
Aslanla Fare: Şiir, Fabl.

C. Aşağıdaki yönergelere göre metin türü çalışmasını yapınız.

1. Aşağıda listelenen açıklamaları okuyunuz.
2. Okuduğunuz açıklamanın hangi türe ait olduğunu bulunuz.
3. Bulduğunuz metin türünü, açıklamanın karşısına yazınız.

Ç. “Bir sözcüğün anlamını çevrim içi sözlüklerden bulma” işini, hiç bilmeyen birine anlatırcasına yazınız.

BİZ SÖZCÜĞÜN ANLAMINI ÇEVRİM İÇİ SÖZLÜKLERDEN BULMA:

Bu soruyu kendiniz cevaplayınız.

D. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1.

Yukarıdaki grafikte 10-13 yaş arası çocukların sevdikleri yazınsal türlere yönelik bir grafik yer almaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap: D. 10 yaşından küçük çocuklar, gazete yazısı okumamaktadır.

2. “Şiir” ve “şair” sözcükleri arasındaki ilişki “öykü” ile aşağıdaki hangi sözcük arasında vardır?

Cevap: C. Yazar

3. Picasso, sergisinde resimlerden birini dikkatle inceleyen bir sanatsevere, “Neye bakıyordunuz beyefendi?” diye sormuş. Adam, “Bu resimdeki nedir?” diye sormuş. “Balık” demiş, Picasso. “Ama balığa benzemiyor ki?” cevabına karşılık ise “Çünkü o balık değil, balık resmi” demiş.

Parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B. Ressam, varlıkları kendi algısıyla çizer.

4. Aşağıdakilerden hangisi “derin” sözcüğünün anlamlarından biri değildir?

Cevap: D. Geniş

5. Zamirler (adıllar) adların yerini tutan sözcüklerdir.

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde zamir kullanılmamıştır?

Cevap: C. Kazanamamak, hiçbir zaman aklıma gelmedi.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, anlam belirsizliğini gidermek için cümlenin başına bir kişi zamiri getirmek gerekir?

Cevap: B. Sınavı kazandığına sevindim.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamirin atılması, cümlede anlamın daralmasına yol açmaz?

Cevap: D. Bu oyunu ben daha önce izlemiştim.

8.

I. Bu akşam gökyüzü …… hüzünlü. (de / da)
II. Beni dinlemedin …… ne oldu? (de / da)
III. Müzikali …… çok severim sinemayı… (de / da)
IV. Yazarın son romanın …… bu konu işlenmiş. (de / da)

Yukarıdaki cümlelerin hangisinde boş bırakılmış yerlere getirilecek “de” bitişik yazılır?

Cevap: D. IV

9. “Okulda oldukça başarılı bir öğrenciydi ……………… sınavda başarı gösteremedi.” cümlesindeki noktalı yere aşağıdaki bağlaçlardan hangisi getirilemez?

Cevap: A. çünkü



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.