Web Sitemize Hoşgeldiniz, 10 Aralık 2019

6. Sınıf Türkçe Başak Yayınları Vatandaşlık Bilinci Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları


6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı 7. Tema Değerlendirme Soruları ve cevapları Sayfa 335, 336, 337, 338

A. Aşağıdaki metni okuyunuz. Ardından metne ilişkin soruları yanıtlayınız.

1. Yukarıdaki metnin konusu nedir?
Çocuk isimleri koyarken çokça dikkatli olunması gerektiği ve çocuklara kendi adlarını kendileri koyma hakkı verilmesi.

2. Metne göre, çocuklara kimler, nasıl ve ne zaman ad vermektedir? Siz adınızı seviyor musunuz, anlamını biliyor musunuz? Adınızı değiştirmek ister miydiniz?
Anne ve babalar çocuk adlarını doğmadan önce ve doğduktan sonra verirler. Adlar, bazen modaya ayak uydurularak bazen araştırarak bazende soyun devam etmesi için adları çocuklarına takarlar.

Ben adımdan memnunum. Çünkü, adımın anlamı çok güzel.

3. Yazarın metinde ileri sürdüğü ve savunduğu görüş nedir?
Çocukların kendi isimlerini kendileri koyması gerektiğidir.

4. Yazar, anlatım yollarından ağırlıklı olarak hangisini kullanmıştır? (tanımlama, örnekleme, karşılaştırma, sayısal veri kullanma vb.)
Ağırlıklı olarak örneklemeyi kullanmıştır.

5. Yazarın metin aracılığıyla bize iletmek istediği ana fikir nedir?
Herkes kendi adını kendisi seçmelidir.

6. Metinde geçen deyim ve atasözü var mı? Bulup, yazınız; anlamlarını açıklayınız.
Evet metinde “utanç duymak” deyimi ve “yiğit adıyla anılır” atasözüne yer verilmiş.

Utanç duymak: Utanmak, onursuz sayılacak veya gülünç olacak bir duruma düşmekten üzüntü duymak, korkmak, mahcup olmak.

Yiğit adıyla anılır; Yiğit, ya güzel, ya çirkin bir lakapla anılır. O, çirkin olan lakabını değiştirmeyi düşünmez.Çünkü önemli olan, kendisinin iyi adı, ünüdür. Çirkin lakap, bu iyi adı lekelemez.

B. “Dünya vatandaşı olma” konulu bir sunum çalışması yapmanız gerekiyor. Öncelikle bu kavramın ne demek olduğunu araştırınız. Bu tür bir vatandaş olmak, hangi özelliklere sahip olmayı gerektirir, düşününüz.

Sunum hazırlığı için aşağıdaki basamakları uygulayınız.

✓ Araştırma için, kütüphaneden ve çevrim içi kaynaklardan yararlanınız.
✓ Sunum için video ve görsellerden yararlanınız ve sunum programı kullanınız.
✓ Sunumu 10 dakikayı geçmeyecek biçimde planlayınız.
✓ Sunum için önceden deneme yapınız (sınıf arkadaşlarınıza nasıl hitap edeceğiniz; hangi cümleleri
ve sözcükleri seçeceğiniz; sunumu nasıl bitireceğiniz vb. konularda).
✓ Sunum sonrasında gelen soruları yanıtlamaya hazır olunuz.
✓ Gelen soruları not alınız ve birkaç dakika düşüncelerinizi toparladıktan sonra yanıt veriniz.

C. Aşağıdaki tanımların hangi metin türlerine ait olduğunu bularak noktalı yerleri tamamlayınız.

1. Bir kişinin kendi yaşamını anlattığı yazıya otobiyografi denir.
2. Bir konuda yazarın kişisel düşüncelerini, kesin kurallara bağlamadan, samimi bir dilde ve özgürce anlattığı düz yazıdır. Yazar, kendi kendisiyle konuşur gibi yazar, ileri sürülen görüşlerin ispatlanması zorunlu değildir. Okuyucunun doğruyu bulmasına yardım eder, insanı düşünmeye, yorum yapmaya sevk eder. Deneme de yazar kişisel görüşlerini anlatır.
3. Biyografi, bir kişinin yaşamının anlatıldığı yazılardır. Bunlarda amaç o kişiyi tüm yönleriyle (hayatı, eseri, kişiliği, görüşleri vs.) tanıtmaktır.
4. Hayatın değişik durumlarının sahnede canlandırılması amacıyla yazılan eserlere tiyatro denir.

Ç. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Bağlaç olarak kullanılan “de”yi bulunuz; “de”nin yanlış yazıldığı cümleleri düzelterek defterinize yazınız.

1. Okulumuzda yurtdışından gelen öğrenci arkadaşlarımız var.
2. Amcam bana da oyuncak hediye etti.
3. Bize her konuda yardımcı olabileceğini söyledi.
4. Tüm bestelerimi bilgisayarda yaptım.
5. Kadir de sınıfını takdirle geçmiş.
6. Televizyonda izlediğim tüm dizilerden sıkıldım.
7. Boya kalemlerim Bahadır’da kaldı.
8. Baharda gelin gibi donanır bu erik ağaçları.
9. Ağladı da.

D. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Hep aydın günlerimiz olmalı,
Milletçe el ele, beraber.
Bütün köylerinde güzel yurdumun
Okumayan, yazmayan kalmamalı.
Bu vatan, cennet vatan,
Kalkınmalı, kalkınmalı.

Yukarıdaki dizelerde dile getirilen duygular aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Cevap: C. sevgi – umut

2. “Çok titiz bir adam, tüm ödevleri büyük bir titizlikle inceliyor. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen yeni öğretmenimiz olan bu adam, adeta ……………….. .” Yukarıdaki paragraf bir deyimle tamamlanmak istense aşağıdakilerden hangisi en uygun deyim olur?

Cevap: C. kılı kırk yarıyor

3. Aşağıdaki sözcüklerden anlam ilişkisi bakımından üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır?

Cevap: B. tutulmak

4. “Kadar” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

Cevap: A. O da benim kadar sevinçliydi.

5. Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olamaz?

Cevap: D. Bu konudaki düşüncelerinin herhangi bir dayanağı olmadığını görebilirsiniz.

6. Elif, “herşey, bir şey, herkez, birtakım, yalnış, yalnız, hoş görü ve kirpi” sözcüklerini yazılışlarına göre doğru-yanlış tablosuna yerleştirecektir.

Buna göre Elif’in tabloya yerleştirmesi gereken yazımı yanlış sözcükler aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D. herşey, herkez, yalnış, hoş görü.

7. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiştir?

Cevap: C. Ben beni bildim bileli bu kız benden pek hoşlanamaz.

8. “Herhangi bir konuda yeni ve kişisel görüşlerle bezenmiş bir anlatım biçimiyle yazılan yazılara ……………….. denir.”

Yukarıdaki tanımın doğru tamamlanabilmesi için boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap: D. Deneme



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.