Web Sitemize Hoşgeldiniz, 26 Şubat 2020

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları “Ana Dili” Metni Etkinlikleri Cevapları


Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Ana Dili Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplar Sayfa 186, 187, 188, 189, 190, 191″ Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 186 Cevapları 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Türk dilinin ana dili olarak kullanıldığı devletler ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Moğolistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletlerinde Türk dili ana dil olarak kullanılmaktadır.

2. “Ana dili” kavramının sizde çağrıştırdığı duygu ve düşünceleri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ana dili, bana göre insanın doğduğu yerde konuştuğu, konuşmaktan zevk aldığı dildir.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 187 Cevapları 

Ana dilim, sendedir halkın aklı, hikmeti,
Arap oğlu Mecnun’un derdi sende dil açmış.
Yüreklere yol açan Fuzuli’nin sanatı,
Ey dilim, kudretinle dünyalara yol açmış.

Sende benim halkımın kahramanlıkla dolu,
Tarihi yapraklanır, sayfa sayfa çevrilir.
Sende nice bin yıllık benim medeniyetim,
Şan şöhretim saklanır.

Benim adım sanımsın,
Namusum vicdanımsın.
Milletlere, halklara halkımızın adından,
Muhabbet destanları yaratıldı bu dilde.

Bu dil tanıtmış bize bu dünyada her şeyi
Bu dil ecdadımızın bize koyup gittiği
En kıymetli mirastır, onu gözlerimiz gibi
Koruyup nesillere biz de hediye verelim.
Bahtiyar VAHAPZADE

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 188 Cevapları 

1. Etkinlik

Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

hikmet → Bilgelik, öğüt verici söz, gizli sebep.
vicdan → Kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten güç.
kudret → Güç, iktidar, zenginlik.
miras → Ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servet.
nesil → Aynı çağda yaşayan ve hemen hemen aynı yaşta bulunan kimselerin tümü, kuşak.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları şiirden hareketle cevaplayınız.

1. “Dünyayı dil ile tanımak” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Çevremizdeki her şeyin dil ile anlam kazanması.

2. Şair, ana dilimizi nelere benzetmektedir? Örneklerle anlatınız.
Cevap: Ruh, aşk, can, namus, vicdan.

3. Şaire göre en kıymetli miras nedir? Açıklayınız.
Cevap: En kıymetli miras dildir.

4. Şiirin son dörtlüğünde şair bize ne önermektedir?
Cevap: Dilimizi korumamızı ve gelecek nesillere aktarmamızı önermektedir.

5. Ana dilimizi sevmemiz neden önemlidir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ana dilimizi sevmemizin nedeni, bebeklikten bu yana çevremizde ana dilimizin konuşulması nedeniyle çevremizdeki her şeyi ana dilimizle anlamlandırmamızdır.

3. Etkinlik

Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz. Siz de şiirden çıkarılabilecek ve çıkarılamayacak yargılar yazınız.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 189 Cevapları 

4. Etkinlik

Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla görev paylaşımı yaparak İstiklâl Marşı’mızı ezberleyiniz, sınıfınızda solo ve koro bölümler hâlinde seslendiriniz.

5. Etkinlik

A) Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Şiirin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

B) Aşağıya “Türkiye” konulu akrostiş bir şiir yazınız.

Toprağı altın, suyu berrak
Üstünde yaşar koca bir halk
Rahat bir yaşam sürüyorsan
Kokluyorsan mis gibi kokular
İçiyorsan saf berrak suyundan
Yiyiyorsan en güzel yiyecekleri
Ecdadına borçlusun bu nimetleri

Büşra Turhan

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 190 Cevapları 

6. Etkinlik

A) Aşağıdaki metinleri noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

B) Aşağıdaki cümleleri yukarıdaki metinler ve görsellere göre tamamlayınız.

1. Kazakistan coğrafi alan olarak en büyük bağımsız Türk devletidir.
2. Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan, Kazakistan’ın güneydeki sınır komşularıdır.
3. Hazar Denizi’nin doğusundaki bağımsız Türk devletleri Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan’dır.
4. Hazar Denizi’nin batısındaki bağımsız Türk devletleri ise Azerbaycan, K.K.T.C. ve Türkiye’dir.

C) Aşağıdaki soruları yukarıdaki metinlerden hareketle cevaplayınız.

1. Kaç tane bağımsız Türk devleti bulunmaktadır?
Cevap: Yedi tane bağımsız Türk devleri bulunmaktadır.

2. Sovyet Rusya’nın dağılmasıyla bağımsız olan ilk Türk devleti hangisidir?
Cevap: Azerbaycan.

3. 29 Ekim 1923, ülkemizde ne olarak ve nasıl kutlanmaktadır? Anlatınız.
Cevap: Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanır.

4. Türk dünyasının geniş bir coğrafi alana yayılmasının nedeni sizce nedir? Açıklayınız.
Cevap: Türk milletinin bağımsızlığına olan düşkünlüğüdür.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 191 Cevapları  

7. Etkinlik

Yıllardır yabancı bir ülkede yaşadığınızı hayal ediniz. Aile üyelerinizden birine, ülkenize ve ailenize duyduğunuz özlemi anlatan bir mektup yazınız.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İnsanlar eskiden hangi ulaşım araçlarını kullanırlardı? Araştırınız.

Geçmişte daha ilkel ulaşım araçları kullanılmıştır. Çünkü o zaman dilimlerinde günümüze göre gerek ulaşım imkanları gerekse teknoloji kısıtlıydı ve günümüz kadar gelişmemişti. Bu nedenle de genellikle at ve eşek gibi binek hayvanlar ulaşımda sıklıkla kullanılan ulaşım araçları olmuştur.

Zaman geçtikçe ise bilgi birikiminin de gelişmesiyle birlikte atların artan bilgi birikimiyle birlikte faytonlar takılmıştır ve uzun yıllar ulaşımda faytonlar kullanılmıştır.

Atın arkasında tekerlekli bir bölüm bağlanırdı ve insanlar bu kısma binerek at gücüyle bir noktadan bir noktaya ulaşım sağlarlardı. Bu ulaşım aracına da fayton adı verilmiştir. Faytonlar ise at ve eşek gibi hayvanlarla ulaşım sağlamaya göre daha az yorucu bir işlemdi.

Yorucu olan ve zaman alan ulaşım aracı olan faytonlar günümüz teknolojik motorlu araçların üretildiği zamana kadar kullanılmıştır. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte faytonların yerini günümüz ulaşım araçları almıştır.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!



Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. Beyza caymaz dedi ki:

    Çok kötü bile olsa bi teşekkürü hak etti adam bence ??

  2. sude dedi ki:

    cok güzel bir sayfa

  3. Ela dedi ki:

    Teşekkürler çok güzel olmuş.

  4. Anonim dedi ki:

    Bu ne ya 7. etkinlik düzgün yazınız

    1. Eda dedi ki:

      Düzgün yazmışlarya kör müsün

  5. Muhammed Camcı dedi ki:

    Çok teşekkür

  6. aptal mekanik dedi ki:

    7.etkinlik ne saçma adam gibi yazın niye diye soruyonsan hocalar internetten yaptın diye soruyorlar

    1. Anonim dedi ki:

      Çok kötü bile olsa bi teşekkürü hak etti adam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.