Web Sitemize Hoşgeldiniz, 30 Mart 2020

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları “Tarhananın Öyküsü” Metni Etkinlikleri Cevapları


Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Tarhananın Öyküsü Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplar Sayfa 180, 181, 182, 183. 184, 185″ Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 180 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yörenizin meşhur yemeklerinin adlarını sınıfta paylaşınız.
Cevap: En ünlü yemeği Adana Kebap’tır genelde Şalgam ile tüketilir.Diğer yemekleri Bamya Dolması- Etli Dolma- İçli Köfte- Aşlama (Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir şerbet)-Analı kızlı (Çorba)- Güç( Adana’ya özgü bir Sandviç)-Karakuş (Tatlı)-Bici (Nişasta ile yapılan bir tatlı) (Adana Yöresi için)

2. Hangi çorba çeşitlerini biliyorsunuz? Anlatınız.

Cevap:
MERCİMEK ÇORBASI
PIRASA ÇORBASI
YAYLA ÇORBASI
TAVUK ÇORBASI
ŞEHRİYE ÇORBASI
EZO GELİN ÇORBASI

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 182 Cevapları

1. Etkinlik

A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Tarhananın ana malzemesi nasıl elde edilir? Anlatınız.
Cevap: Tarhananın ana malzemesi yoğurdun çeşitli malzemeler eklenerek kurutulması ile elde edilir.

2. Yurdumuzda en ünlü tarhanalar nerelerde yapılır?
Cevap: Uşak, Ankara, Kahramanmaraş, Malatya ve Denizli bölgelerinde yapılır.

3. Tarhanalar ne zaman, hangi malzemelerle ve nasıl yapılır? Anlatınız.
Cevap: Genellikle eylül ve ekim aylarında yapılır. Genel olarak domates, kırmızıbiber, soğan, nane iyice doğranıp yoğurt, un, tuz ilave edilerek harç hâline getirilir. Elde edilen harç bir süre mayalanmaya bırakılır. Mayalanma işlemi bitince elde edilen harçlar, bir bez üzerine yayılarak gölge bir yerde kurutulur, kuruyunca elle ovularak un hâline getirilir. Daha sonra kışın kullanılmak üzere bez torbalarda saklanır

4. Evde hazırlanan yiyeceklerin ev ekonomisine ve sağlığımıza olan faydaları nelerdir?
Cevap: Evde hazırlanan yiyecekler, doğal malzemelerden ve katkısız olarak yapıldığı için sağlığımıza zarar vermez. Uzun süre saklanabildiği ve üretim maliyeti ucuz olduğu için ev ekonomimize katkıda bulunur.

5. Yurdumuzun farklı yörelerine ait yemeklerle ilgili neler biliyorsunuz? Örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Bu soruyu kendiniz cevaplayabilirsiniz.

3. Etkinlik

Aşağıdaki sahneyi, yönergelere uygun şekilde sınıfınızda canlandırınız.

Bu canlandırmayı sınıfta yapmalısınız.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 183 Cevapları

4. Etkinlik

Malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğrendiğiniz yemeğinizi aşağıya yazınız. Daha sonra, hazırladığınız yemeği arkadaşlarınıza anlatınız.

Patates Kebabı

Malzemeler

500 gram köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
1/2 su bardağı ekmek kırıntısı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yenibahar
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tutam ince doğranmış maydanoz
1 adet yumurta

Patatesler İçin

4 adet patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
2 çay kaşığı tuz

Sosu İçin

2 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı su

Nasıl Yapılır?

Öncelikle köftesini hazırlayalım. Köfte için gerekli olan tüm malzemeleri derince bir kaba alın ve güzelce, tüm malzemeler iç içe geçene dek yoğurun. Hazırladığınız köfte harcını şekillendirin ve bir kenarda dinlenmeye bırakın.

Patatesleri soyun ve halka halka dilimleyin. Üstlerine yağ gezdirin, kırmızı biberi serpin ve sarımsakları rendeleyin. Ellerinizle güzelce karıştırarak harmanlayın.

Yuvarlak bir fırın kabına, bir köfte bir patates olacak şekilde köfte ve patatesleri dizin. Patatesler çok yüksek kalırsa yarım ay şeklinde ikiye bölerek de dizebilirsiniz.

Sosu için; salçayı suda açın ve bir kenara alın hazırladığınız sosu.
Dizdiğiniz köfte patatesleri, önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin ve üstleri hafifçe kızarana dek, yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın.

Üstleri kızarınca fırından alın hazırladığınız sosu gezdirin ve tekrar fırına verip 10 dakika daha pişirin. Ardından fırından alın ve sıcak sıcak servis edin.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 184 Cevapları

5. Etkinlik

Aşağıdaki yazının bazı bölümleri, tamamlamanız için yarım bırakılmıştır. Bu yazıyı, yazının yarım bırakılan cümlelerini ve devamını tahmin ederek anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.

Cevap:

Çocukluğumdaki bayramları hatırlıyorum. Günler öncesinden yapılan hazırlıklar, tatlı telaşlar, bayramlaşmalar… Bayram hepimiz için neşe ve mutluluk kaynağıydı. Hem Ramazan hem de Kurban
Bayramı’nda bütün küskünler barışırdı. Ayrıca akrabalar ziyaret edilir, akrabalar arasındaki bağlar kuvvetlenirdi. Şimdi bayramlar aynı heyecanla yaşanmıyor. Maalesef eski bayramların heyecanı
kalmadı artık.

Ben de size, bayramların neşe içinde yaşandığı bir zamandan anımı anlatmak istiyorum. On yaşındayım, Ramazan ayı kış mevsimine denk gelmişti. Ben de oruç tutmak istiyordum fakat yaşım küçük olduğu için babam öğlene kadar oruç tutmama izin veriyordu. “Çocuk orucu böyle olur.” derdi. Ramazan Bayramı yaklaştıkça hepimizi bir heyecan sarmıştı. Ramazan Bayramı demek, yeni elbiseler, yeni ayakkabılar, bahşiş demekti. Şimdiden bayramda biriktirdiğim paralarla neler alacağımı hayal ediyordum. Çok istediğim oyuncağı sonunda alabileceğim için daha da heyecanlanıyordum.

Derken bayram günü geldi çattı. Yeni elbiselerimizi giydik, güzel bir bayram kahvaltısından sonra akrabalarımızı ziyaret ettik. Bayram akşamı kardeşimle birlikte oturup bahşişlerimizi saydık. O kadar çok bahşiş toplamıştık ki, istediğim oyuncaktan üç tane bile alabilirdim. Fakat aklıma bayram ziyaretine gittiğimiz bir komşumuzun oğlu geldi. Ailesi fakirdi. O sene okul çantası alamamışlardı. Kitaplarını market poşetlerinde taşıyordu. Kardeşimle düşündük, taşındık ve bayram harçlıklarımızla komşumuzun oğluna okul çantası almaya karar verdik.

Komşumuzun oğlu aldığımız çantayı görünce çok sevindi. Sürekli bize teşekkür ediyordu. Annem ve babam da bu davranışımız için bizi tebrik ettiler. Bayram heyecanı, yardımlaşmanın verdiği mutlulukla birleşmiş, bize hiç yaşamadığımız bir bayram sevinci yaşatmıştı

6. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 185 Cevapları

Aşağıdaki görsellerde yer alan kelimelerle ekleri örnekteki gibi birleştiriniz. Anlamının değiştiğini düşündüğünüz kelimeleri yuvarlak içine alınız.

yöre
Yörede
Yöresel
Yöremiz

yurt
yurttaş
yurtta
Yurtsuz

ev
evcil
evler
evli

tuz
tuzluk
tuzcu
tuzu

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Türk dilinin ana dili olarak kullanıldığı devletleri araştırınız.

Cevap: Türkçe; Gagavuzca, Horasan Türkçesi ve Osmanlıca ve birkaç lehçe ile birlikte olarak Altay dil ailesi’ne bağlı Türk dilleri ailesi’nin Oğuz Grubunda yer almaktadır.Türk Dilinin Ana Dil olarak kullanıldığı devletler şu şekildedir;

Türkiye
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Karahanlılar
Memlükler
Karamanogullları
Osmanlı Devleti

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. ?Zeynep? dedi ki:

    Çok teşekkür ederim
    Ödevime çok yardımcı oldunuz
    Sizi seviyorum http://www.bircevabimvar.com
    ??
    ZEYNEP

    1. izzet demir dedi ki:

      Biz de sizi seviyoruz 🙂 Başarılar ?????

  2. AylinKomiser dedi ki:

    oha 6.sınıf sınıf kitabımla aynı sayfalar nereden buluyorsunuz laa?

  3. Ecem dedi ki:

    Çok teşekkür ediyorum ama ben seni çok seviyorum

  4. Ayșe dedi ki:

    Abone nasıl olabilirim

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.