Web Sitemize Hoşgeldiniz, 07 Aralık 2019

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları “Yemek, İçmek ve Sindirmek” Metni Etkinlikleri Cevapları


Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Yemek, İçmek ve Sindirmek Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplar Sayfa 216, 217, 218, 219, 220, 221″ Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 216 Cevapları 

1. Etkinlik

A) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

sindirmek: Yenilen besin maddesini sindirim sisteminde gereken değişikliklere uğratarak kana karışabilir bir duruma getirmek, hazmetmek

pelikan: Pelikangillerden, pembeye çalan beyaz tüylü, kanatları gri renkli, alt gagasında deriden bir kesesi olan iri kuş, kaşıkçı kuşu

salgı: Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve yeniden kana, başka organa veya dışarıya saldıkları sıvı madde, ifraz

öğütmek: Ezmek, çiğnemek

nihayet: Son, sonunda

asit: Turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirmek özelliğinde olan ve birleşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli birleşik, hamız

Bulamaç: Sulu, cıvık hamur

B) Yukarıdaki kelimelerden üç tanesini seçerek bu kelimelerin geçtiği bilgilendirici bir paragraf yazınız.

Cevap:

Besin maddelerinin enzim adı verilen salgılar yardımıyla yapısal değişime uğrayarak daha küçük yapılara ayrılması ise kimyasal sindirimdir. Kimyasal sindirim için enzimlerle birlikte su da gereklidir. Hidroklorik asit sütün, dişler besinleri parçalayarak yapısını bozmuştur. Midede de besinler mide asiti ile aynı şekilde parçalayarak sindirime yardımcı olur. küçük parçalara ayrılır.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin başında yer alan karşılıklı konuşmada sizi şaşırtan bir şey oldu mu? Nedenleriyle anlatınız.
Cevap: Evet, oldu. Babanın hapşırması sonucu dişlerinin fırlaması ve üzerinden araba geçmesi beni baya şaşırttı. Çünkü, böyle bir olayın olma ihtimali çok düşük.

2. Metne göre dişlerimizin ne derece önemli olduğunu ne zaman anlarız? Bu durumu yaşamınızdan örnekler vererek yorumlayınız.
Cevap: Dişlerimizin ne derece önemli olduğunu onları kaybettiğimizde anlarız. Mesela, dişimiz ağrıdığında yemek yiyemez hale geliriz. dişçiye gidip tedavi olduktan sonra ise dilediğimiz gibi yer içeriz.

3. Metinde tükürüğün sindirimdeki önemi ile ilgili verilen bilgiler nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Tükürük, ağzımızdaki lokmaları bir yandan yumuşatırken bir yandan da onların içindeki faydalı mineralleri ayrıştırarak mide için hazırlar. Yani tükürük sadece su değildir. Çok özel bir salgıdır. Dişler tarafından öğütülüp un ufak hâline getirilen yiyecekler, tükürük ile bir güzel ıslatılıp hamur hâline geldikten sonra kolayca boğazımızdan aşağıya yuvarlanıverirler.

4. Metinde anlatılan sindirim aşamaları nelerdir? Bu aşamalardan hangisi sizce daha ilginçtir? Anlatınız.
Cevap: Besinlerin ağız yoluyla alınması. Dişlerin tükürük ve dil yardımı ile bu besinleri öğütmesi. Öğütülen besinlerin yutulması, yemek borusu ile mideye iletilmesi. Besinlerin midedeki asitler sayesinde eritilmesi.

5. Yazar, midedeki yiyecekler ile ilgili hangi benzetmeleri yapmıştır? Bu benzetmeleri yapmasının nedeni ne olabilir?
Cevap: Eritilen yiyecekleri çorbaya, mide kaslarının sürekli kasılmasını da çorba karıştırmaya benzetmiştir. Kimyasal sindirimi daha iyi anlatabilmek için böyle bir benzetme yapmış olabilir.

6. Sağlıklı bir yaşam ve sindirim sistemi arasında nasıl bir ilişki olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Aldığımız besinler doğru bir şekilde sindirilmez ise vücudumuza hiçbir faydası olmaz. Sindirim sistemi ne kadar sağlıklı olursa, aldığımız besinlerdeki yararlı maddelerden o kadar çok yararlanabiliriz. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için sindirim sistemimizin doğru çalışması gerekir.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 217 Cevapları 

3. Etkinlik

A) Lokman Hekim’in “OburIuk ve iştahsızIık bedenin baş düşmanıdır.” sözünden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla birlikte bir konuşma metni yazınız.

B) Hazırladığınız metni bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza etkileyici bir hitap ifadesi ile başlayınız.

Uyarı: Bu etkinliği öğretmeniniz ve arkadaşlarınızla oluşturacağınız grupla yapmalısınız.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 218 Cevapları 

4. Etkinlik

A) Aşağıdaki duyuru metnini sessiz okuyunuz.

B) Yukarıdaki duyurudan hareketle soruları cevaplayınız.

1. Niçin iki farklı menü hazırlanmış olabilir?
Cevap: Her insan her yemeği yiyemez. Bu nedenle iki farklı menü hazırlanmış olabilir.

2. Kırmızı menüyü seçen bir kişi hangi yemekleri almış olabilir?
Cevap: Düğün çorbası, pirinç pilavı, salata, kuzu kavurması, kadayıf.

3. Beyaz menüyü seçen bir kişi hangi yemekleri almış olamaz?
Cevap: Kuzu kavurmasını almış olamaz.

4. Hangi yemeklerde misafirlere birden fazla seçenek sunulmuştur?
Cevap: Çorba, pilav, tatlıda sunulmuştur.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 219 Cevapları 

5. Etkinlik

Aşağıdaki cümleleri uygun deyimlerle örnekteki gibi tamamlayınız.

C) Okula gelmeden önce düzenli olarak kahvaltı ediyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Evet, yapıyorum. Çünkü, gün içerisinde zinde kalabilmek için kahvaltı yapmamız gerekir.

D) Sağlıklı bir kahvaltı için kendinize menü hazırlayınız. Menünüzü aşağıya yazınız.
Cevap:

Zeytin
Peynir
Bal
Haşlanmış Yumurta
Yeşil çay
Tereyağı

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 220 Cevapları 

7. Etkinlik

A) Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümleleri okurken altı çizili kelimelerin hangi amaçla kullanıldıklarını açıklayınız.

C) Aşağıdaki kelimelerden iki tanesini kullanarak “sağlık” konulu bilgi verici bir metin yazınız. Metninizde sağlıkla ilgili atasözü ve deyimler kullanınız.
Cevap:
Sağlıklı hayat sürmek isteyen kişi yediğine ve içtiğine dikkat etmenin yanında ruh sağlığına da dikkat etmelidir. Ruh sağlığı için yine spor, müzik ve resim gibi hobilere yönelmek de büyük fayda vardır. Hatta, insanlardan uzaklaşup bir köy evinde kafa dinlemekte kişinin ruh sağlığını olumlu etkiler. Bunun yanında çevresiyle düzenli ve sağlıklı iletişim kuran kişilerin ruh sağlığı belirgin şekilde iyi olacaktır. İnsanoğlunun sağlıklı bir yaşam sürmesi için hem fiziki hem de ruhi sağlığına aynı önemi vererek hayatını bu şekilde düzenlemesi gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü insan beden ve ruh sağlığı ayrı ayrı düşünülemeyecek kadar gelişmiş bir canlıdır. Sağlıklı yaşam sürmek isteyen herkes bunu aklından çıkarmamalıdır. Unutulmamalıdır ki “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 221 Cevapları 

8. Etkinlik

Aşağıda bir bisikletin kullanım kılavuzundan alınan bölümler verilmiştir. Kılavuzun ilgili bölümlerini dikkatle okuyarak etkinliğinizi tamamlayınız.

A) Aşağıdaki soruları bu kılavuza göre cevaplayınız.

Bisikletle hareket hâlinde değilken yapılmaması gereken davranışı yazınız.
Cevap: Vites değiştirilmemelidir.

Vites değiştirirken dikkat edilmesi gereken kurallardan birini yazınız.
Cevap: Vites değiştirirken ters yönde pedal çevirilmemelidir.

Ömer’in bisikletinde bir süre sonra zincir arızası meydana gelmiştir. Ömer, kullanım kılavuzundaki hangi uyarıya uymadığı için Ömer’in bisikleti arızalanmış olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Vites mekanizmasını, zinciri ve vites dişlilerini düzenli olarak yağlamadığı için arızalanmıştır.

Bisikletinizi sürerken çevreyle iletişiminizi kesecek davranışlarda bulunmanın sakıncaları neler olabilir? Örneklerle anlatınız.
Cevap: Kazalar yaşanabilir. Buna bağlı olarak yaralanmalar ve ölümler ortaya çıkabilir.

B) Aşağıdakilerden hangileri bu kılavuza göre yapılması gereken davranışlardandır? Başına çarpı işareti (X) koyarak işaretleyiniz.

(X) Yayaların güvenliğini tehlikeye atmadan sürüş yapmak
(   ) Ön ve arka vitesleri aynı anda değiştirmek
(   ) Bisikleti kullanacağımız araziye göre lastik seçmek
(X) Sürüş sırasında koruyucu kıyafetler kullanmak
(X) Vites değiştirirken düz yönde pedal çevirmek

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Geçmişte insanların beslenme alışkanlıkları nasıldı? Aile büyüklerinize danışarak bir araştırma yapınız.(Cevap İçin Tıklayın!)

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. ??ÖMÜR BİTER ÖDEV BİTMEZ❤? dedi ki:

    Bencede süper bir site

  2. ?MELODİ? dedi ki:

    SÜPER?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.