Web Sitemize Hoşgeldiniz, 12 Aralık 2019

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları “Yürekdede İle Padişah” Dinleme-İzleme Metni Etkinlikleri Cevapları


8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı “Yürek Dede İle Padişah” Dinleme-izleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları Sayfa 208, 209, 210, 211, 212

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 208 

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki sözcükleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

b) Yukarıda anlamını yeni öğrendiğiniz veya günlük hayatta sık kullanmadığınız sözcüklerden bazılarını seçerek cümle içinde kullanınız.

Sizi tekrardan ağırlamanın onurunu yaşıyoruz.
Eve girebilmek için destur istedi.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

1. Yürekdede ve Ayşe Nine nerede konaklamışlardır?
Cevap: Yayla yolunda, şehrin ışıklarının göründüğü bir noktada konaklamışlardır.

2. Padişah kim olduğunu neden açıklamamıştır?
Cevap: Eğer padişah kim olduğunu söyleseydi halkın gerçek durumunu göremeyecekti. İnsanlar onun padişah olduğunu bildiklerinden padişaha yaranmak için yapmacık hareket edeceklerdi.

3. Yürekdede’nin hangi sözleri Padişah’ı titretmiştir?
Cevap: “Biz bir kıl çadırla, bir kırık tencerenin hesabını öte dünyada nasıl vereceğiz diye tasalanır dururuz. Eğer bir de ona, sahip olduklarından ötürü bir iki sual edilse, ne der? Ne söyler?” sözleriyle Padişah’ı titretmiştir.

4. Yürekdede’nin isteği karşısında Ayşe Nine’nin verdiği cevabı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap:  Çok iyi niyetli bir cevap veriyor. Herkes bu şekilde cevap veremeyebilirdi.

5. Ayşe Nine ve Yürekdede’nin yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Neden?
Cevap: Ben de aynı şekilde davranırdım. Dünya malı dünyada kalır, önemli olan dünyadan göçüp giderken insanlığa faydalı işlerde bulunmaktır.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 209 

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen karakterleri belirgin özellikleriyle tanıtınız.

Yürek Dede: Yaşlı, misafirperver, dünya malına düşkün olmayan, dini değerlere nem veren ve eşini seven biridir.

Padişah: Kul hakkına önem veren, ülkesindeki insanları düşünen, adaletli, merhametli, büyüklerine saygılı, alçak gönüllü biridir.

Ayşe Nine: Yaşlı, misafirperver, tok gözlü ve eşini seven biridir.

4. ETKİNLİK

Metni tekrar dinleyiniz. Metindeki gerçek ve kurgusal unsurları bularak ilgili boşluklara yazınız.

Gerçek Unsurlar: Kişiler, yer ve konuşmalar gerçek olabilir.

Kurgusal Unsurlar: Kişiler, konuşmalar ve yer gibi unsurlar kurgusal olabilir.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 210 

5. ETKİNLİK

www.eba.gov.tr adresinden “Yürekdede ile Padişah” videosunu izleyiniz. Yukarıdaki metin ve izlediğiniz videodaki kahramanlar ile olayı benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırınız.

Aşağıda yer alan linke tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Cevap: Video ile metinde aynı şeyler anlatılmaktadır. Ancak videoda, metnin devamına da yer verilmiştir.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 211 

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerden hareketle dinlediğiniz metni canlandırınız.

Uyarı: Bu etkinliği kendiniz canlandırmalısınız.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yer tamlayıcısı eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğunu düzelterek cümlelerin doğrusunu yazınız.

1. Çocuk doğruyu söyledi, kimse inanmadı.
Cevap: Çocuk doğruyu söyledi, ona kimse inanmadı.

2. Anadolu’nun toprağı insanı diriltir, umut verir.
Cevap: Anadolu’nun toprağı insanı diriltir, Anadolu’nun toprağı insanına umut verir.

3. Sizi önemseyen ve inanan insanlar var.
Cevap: Sizi önemseyen ve size inanan insanlar var.

4. Gençlerden çok şey bekliyoruz fakat değer vermiyoruz.
Cevap: Gençlerden çok şey bekliyoruz fakat onlara değer vermiyoruz.

5. Bu evden nefret ediyordu ancak darda kalınca geliyordu.
Cevap: Bu evden nefret ediyordu ancak darda kalınca bu eve geliyordu.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 212 

8. ETKİNLİK

Yürekdede ve Padişah’ın cuma günü şehirde karşılaştığını düşünerek masalın devamını yazınız.

Yürekdede, Cuma günü Cuma namazına gider. Bir de bakar k konaklarken karşılaştığı adam minberden hutbe veriyor. Tabi, onun padişah olduğunu anlar. Namazdan sonra kapının hemen dışında padişahı bekler. Padişah, kendisini tanıyan Yürekdede’yi kucaklar ve “sizin iyi niyetiniz, dualarınız olmasaydı bu devlet ayakta duramazdı” der. Ardından padişah, Yürekdede’ye beş tane deve ve şehrin merkezinde bir ev hediye eder. Yürekdede hediyeleri kabul etmese de ppadişah bir şekilde kabul ettirir. Yürekdede ve Ayşe Nine mutlu bir yaşam sürerler.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın!



Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

Henuz yorum yapilmamis.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.