Web Sitemize Hoşgeldiniz, 11 Aralık 2019

Ak Sakallı Bilge Dede Metni Etkinlikleri Cevapları


Şimdiki Yazımızda “7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık Ak Sakallı Bilge Dede Metni Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 154, 155, 156, 157” Konusundan Bahsedeceğiz

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 154  

Söz Varlığım

“varsıl” sözcüğünün anlamını TDK Türkçe Sözlük’ten bulup yazınız.
Cevap: Parası, malı çok olan, zengin, yoksul karşıtı.

Aşağıdaki kelime gruplarının metinde geçtiği cümleleri bulunuz. Kelime gruplarının anlamını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol edip bu kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 155  

Anlayalım – Cevaplayalım

“Ak Sakallı Bilge Dede” metniyle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Varlıklı adamın kişilik özellikleri nelerdir?
Cevap: Varlıklı, varlığı ile kibirlenen, komşularıyla alay eden biridir.

2. Varlıklı adamın yoksul gence yaptığı teklif nedir? Bu teklifi hangi amaçla yapmıştır?
Cevap: Gence, sabaha kadar gölün ortasında durması durumunda ona yüz altın vereceğini söylemiş. Bu teklifini onunla eğlenmek için yapmıştır.

3. Yoksul genç Ak Sakallı Bilge Dede’ye niçin gitmiştir?
Cevap: Varlıklı adamın sözüne sadık kalmamasından dolayı gitmiştir.

4. Yargıcın kararını değiştiren olay nedir?
Cevap: Bilge dedenin ateş ve yemek kazanları örneği kararını değiştirmiştir.,

Nasıl Biri?

Okuduğunuz metne göre Ak Sakallı Bilge Dede’de bulunan özellikleri “✔” işaretiyle belirtiniz. Belirlediğiniz özelliklerin sebebini bir cümleyle açıklayınız.

Adaletli Bir Son mu?

“Ak Sakallı Bilge Dede” metninde olayın adaletli bir şekilde sonuca bağlandığını düşünüyor musunuz? Niçin? Söyleyiniz.
Cevap: Evet, düşünüyorum. Yoksul genç sonunda hakkını alabilmiştir.

➜ Ak Sakallı Bilge Dede’nin yerinde siz olsanız yoksul gencin yaşadığı soruna nasıl bir çözüm önerirdiniz? Söyleyiniz.
Cevap: Ben de buna benzer bir çözüm önerirdim.

Koşul – Sonuç Anlamı

Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki ifadeleri koşul-sonuç anlamı olacak şekilde tamamlayınız.

Eğer dediğimi yaparsan sana çok para veririm.

Eğer şu göle girer ve sabaha kadar orada kalırsan sana tam yüz altın veririm.

Adalet Lazım

Aşağıda verilen soruları “adalet” kavramıyla ilişkilendirerek cevaplayınız.

1. Parkta salıncak sıranızı beklerken birisi önünüze geçse bu davranışı nasıl karşılarsınız? Bu kişiye neler söylerdiniz?
Cevap: Bu kişiye, sıranın bende olduğunu ve hakkımı gasp etmemesini söylerdim.

2. Futbol ya da basketbol gibi spor karşılaşmalarında takımlardan birinin hep önce başlaması adil bir uygulama mıdır? Bu durum sonucu nasıl etkiler?
Cevap: Hayır, adil bir uygulama değildir. Bu durum, karşılaşmaya önce başlayan ekibin lehine sonuçlanır.

3. Daha çok hangi meslekler adil olmayı gerektirir? Adalet bu tür meslekler için neden önemlidir?
Cevap: Avukatlık, savcılık ve hakimlik meslekleri adil olmayı gerektirir. Çünkü bu meslekler, adaleti tesis eden mesleklerdir.

4. Adaletsiz bir davranışla karşılaştınız mı? Neler oldu? Ne yaptınız? Maruz kaldığınız davranış karşısında neler hissettiniz?
Cevap: Bu soruya kendiniz cevap vermelisiniz.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 156  

Metinleri Karşılaştıralım

“Ak Sakallı Bilge Dede” ve “Horoz” metinlerini bakış açıları ve mesajları açısından karşılaştırınız.

Ak Sakallı Bilge Dede
Bakış Açıları: İlahi bakış açısı
Mesajlar: Adalet er ya da geç yerini bulur.

Horoz
Bakış açıları: Gözlemci bakış açısı
Mesajlar: Emanete sahip çıkmak herkesin görevidir.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 157  

Yazalım

En sevdiğiniz masal kahramanlarından birini seçiniz. Seçtiğiniz masal kahramanının başından geçen, “adalet” konulu bir masal yazınız.

Örnek Masal İçin TIKLAYINIZ

7. Sınıf Türkçe Dersdestek  Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın!



Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. Mustafa kaan kocak dedi ki:

    Tesekürler cok iyi düzünceli olmus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.