Web Sitemize Hoşgeldiniz, 05 Aralık 2019

Müzik İnekler Çiçekler ve Başka Şeyler Dinleme Metni Etkinlikleri Cevapları (7. Sınıf-Dersdestek Yayıncılık)


Şimdiki Yazımızda “7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık “Müzik İnekler Çiçekler ve Başka Şeyler Metni” Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 232, 233, 234, 235, 236, 237” Konusundan Bahsedeceğiz

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 232 

Konuşalım

➜ Sınıf mevcudunuza göre 5 grup oluşturunuz. “Türk Beşleri”nin üyelerini her gruba bir isim düşecek şekilde paylaşarak araştırınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri bir sunum hazırlayarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

“Türk Beşleri” Hakkında Bilgi İçin Tıklayın! 

Dinleyelim

“Müzik, İnekler, Çiçekler ve Başka Şeyler” metnini dinleyiniz. Dinleme sırasında aşağıdaki soruları cevaplayarak metindeki olayların gelişimi ve sonucu hakkında tahminlerde bulununuz. Metni dinledikten sonra tahminlerinizi karşılaştırınız.

Yazarın sorusunu kırlarda karşılaştığı adam nasıl cevaplamış olabilir?
Cevap: “Sesini duymak istemiyorum. Çünkü, sesin çok kötü” demiş olabilir.

Yazar, dergide okuduğu yazıdan bahsettikten sonra adam nasıl bir tepki vermiş olabilir?
Cevap: “Hayır, böyle bir şey mümkün değil” demiş olabilir.

Yazarın evindeki çiçeklerin solmasının sebebi ne olabilir?
Cevap: Sulanmaması veya sevgi gösterilmemesi olabilir.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 233 

Söz Varlığım

Aşağıdaki altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamını TDK Türkçe Sözlük’ten veya atasözleri ve deyimler – sözlüğünden bulunuz.

• Neden sesin soluğun çıkmıyor senin? Gene ne şeytanlık peşindesin?
sesi soluğu çıkmamak: Sesi çıkmamak, sessiz olmak

• Ses çıkarsanız gürültü yapıyorsunuz diye kızarlar. Sussanız kuşkulanırlar.
kuşkulanmak: Kuşku içinde bulunmak, kuşku duymak, şüphelenmek

• Canınızın en sıkkın olduğu zamanlarda bir melodi içinizi açabilir.
melodi: Belli bir kurallara göre düzenlenmiş, kulağa hoş gelen ses dizisi, haz, nağme, ezgi

• Ama çevremdekiler benim şarkı söylememe pek bayılmazlar.
bayılmak: Çok hoşlanmak, çok sevmek

• Şarkıcılardan her biri notaları iyi biliyor ve öteki seslere kulak veriyorsa koroyu dinlemeye doyum olmaz.
kulak vermek: Merak edip dinlemek, işitmeye çalışmak.
koro: Tek veya çok sesli olarak yazılmış bir müzik eserini seslendirmek için bir araya gelen topluluk.
doyum olmamak: Herhangi bir şey çok beğenilmek.

Dinleyelim – Cevaplayalım

Aşağıdaki soruları “Müzik, İnekler, Çiçekler ve Başka Şeyler” metnine göre cevaplayınız.

1. Yazar niçin çocukluğun zor bir iş olduğundan yakınıyor?
Cevap: Büyüklerin, ses çıkarıldığı zaman gürültü yapıyorsun diye; sessiz olunduğunda yaramazlık yapma şüphesi ile kızmalarından dolayı çocukluğun zor bir iş olduğundan yakınıyor.

2. Yazar şarkı söylerken karşısına çıkan adama niçin kızıyor?
Cevap: Yazarın şarkı söylemesini istemediği için kızıyor.

3. Yazar müziğin inekler üzerindeki etkisini deneyemeyince tezini hangi canlılar üzerinde deniyor? Niçin?
Cevap: Çiçekler üzerinde deniyor. Evinde inek besleyemeyip çiçek besleyebildiği için çiçekler üzerinde deniyor.

4. Yazarın deneyi işe yarıyor mu?
Cevap: Hayır yaramıyor.

5. Müziğin insanlar üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?
Cevap: Can sıkıntısını giderir, yaşamın güzel yanlarını akla getirir ve farklı dünyalara götürür.

6. Yazar yaşamı hangi yönlerden müziğe benzetiyor?
Cevap: Uyumlu davranışlar ve uyumsuz davranışlar yönleriyle müziğe benzetiyor.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 235 

Konuyu ve Ana Fikri Belirleyelim

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Konusu: Müzik ile toplumsal yaşam arasında bulunan benzerlik.

Ana fikri: Toplumsal başarı ve mutluluk için uyumlu olmak önemli bir yere sahiptir.

Düşünceyi Geliştirmenin Yolları

Aşağıda dinlediğiniz metinden paragraflar verilmiştir. Bu paragraflarda kullanılan düşünceyi geliştirme yolu hangisidir? Nedenini açıklayınız.

İfadelerdeki Duygular

Dinlediğiniz metinden alınan aşağıdaki cümlelerin ifade ettiği duyguları yay ayraçların içerisine örnekteki gibi – yazınız.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 235 

Müzik Dinlerken

Yazar dinlediğiniz metinde müzik dinlerken yaptığı ve yapamadığı işlerden bahsetmektedir. Siz müzik dinlerken hangi işleri rahatlıkla yapabiliyor, hangi işleri yaparken zorlanıyorsunuz? İlgili kutucuklara yazınız.
Müzik Dinlerken Yapabildiğim İşler: Yemek yemek, temizlik yapmak.

Müzik Dinlerken Yapamadığım İşler: Ders çalışmak.

Farklı Bir Başlık

Dinlediğiniz metne içerikle uyumlu farklı bir başlık öneriniz.

Metne önerdiğim başlık :“UYUMUN ÖNEMİ”

Hangi Müzik Aleti ?

➜ Dinlediğiniz metinde yazar bir müzik aleti çalamadığını fakat ağız mızıkası çalmayı öğrenmek istediğini ifade ediyor. Peki, siz hangi müzik aletini çalmak istersiniz? Niçin?
Uyarı: Bu soruya kendiniz cevap vermelisiniz.

Okuduğum En İlginç Bilgi

Yazar müzik dinleyen ineklerin daha çok süt vereceği bilgisini bir dergiden öğrendiğini söylüyor. Dergilerden çok ilginç bilgiler edinilebileceğini de ekliyor. Peki, sizin bir dergiden öğrendiğiniz en ilginç bilgi nedir? Bu ilginç bilgiyi arkadaşlarınızla paylaşmak için aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap:  Benim bir dergiden öğrendiğim bilgi şu şekildedir: Bir denizanasının %95’i sudan oluşmaktadır.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 236 

Form Dolduralım

➜ Bir müzik aletini çalmayı öğrenmek, o müzik aletini çalan kişiler ile tanışmak için müzik kursları iyi bir seçenek olabilir. Aşağıda bir müzik kursunun üyelik formu bulunmaktadır. Siz de formu doldurarak bu kursa üye olabilirsiniz. “” işareti doldurulması zorunlu olan bilgileri ifade etmektedir.

Uyarı: Bu formu kendi bilgilerinize doldurmalısınız.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 237 

Araştırma Yapalım

Dinlediğiniz metinde müziğin bitkiler ve inekler üzerindeki etkisinden bahsedilmektedir. Siz de müziğin hayvanlar üzerindeki etkisini Genel Ağ veya yazılı kaynaklardan araştırınız. Yaptığınız araştırmanın sonuçlarını aşağıdaki taslağa yazınız. Araştırmayı Genel Ağdan yapıyorsanız kaynağınızın “edu” veya “gov” uzantılı bir site olmasına dikkat ediniz, yararlandığınız kaynağın web adresini aşağıdaki taslağa yazınız. Araştırmayı yazılı bir kaynaktan yapıyorsanız kaynağınızın kaynakça gösterim kuralına uygun olmasına dikkat ediniz.

Cevap İçin Tıklayın

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. Selena dedi ki:

    Çok teşekür ederim

    1. ADMİN dedi ki:

      Rica ederiz. Başarılar 🙂

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.