Web Sitemize Hoşgeldiniz, 08 Aralık 2019

Türklerde Toylar Merasimler Festivaller ve Şenlikler İzleme Metni Etkinlikleri Cevapları


8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Türklerde Toylar Merasimler Festivaller ve Şenlikler Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları Sayfa 147, 148, 149, 150

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 147 

1. ETKİNLİK

a) Aşağıda verilen sözcük gruplarından hangileri izleme metninin anahtar sözcükleridir? İşaretleyiniz.

b) İşaretlediğiniz anahtar sözcükleri kullanarak bir paragraf oluşturunuz.

Geçmişten günümüze kadar gelen geleneklerimiz, bizleri biz yapan değerlerimizdir. Geleneklerimizde eğlenceye ve çalışmaya büyük önem verilir. Bir iş yapılacağı zaman imece usulüyle yapmak işlerin kısa sürede tamamlanmasına fırsat tanır. Bu nedenle milletimiz imece usulüyle zor işleri bitirir. Bunun yanında eski Türklerde toylar düzenlenir, panayırlar kurulur, çocuklara ad koyma merasimleri yapılırdı. Ayrıca, toprağa büyük önem verilirdi ve toprağın bakımı için ne gerekiyorsa yapılırdı. Sonrasında ise dua edilerek topraktan hayırlı bir rızık talep edilirdi.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediklerinize göre cevaplayınız.

1. Yaş sözcüğüne hangi anlamlar yüklenmiştir?
Cevap: Taze ot, yeşil ve bahar gibi anlamlar yüklenmiştir.

2. İzlediklerinizde hangi yörelerin gelenekleri tanıtılmıştır?
Cevap: Karadeniz, Doğu Anadolu, Anadolu, Kırgızistan, Azerbaycan, Ayvalık ve Gemlik yörelerinin gelenekleri tanıtılmıştır.

3. Tarımla uğraşan insanların hasada başlamadan önce dua etmelerinin nedeni nedir?
Cevap: Ürününün bolluk, bereket ve bu mevsime ulaştırdığı için dua ederler.

4. Belgeselde hangi tarım ürünlerine yer verilmiştir? Bu ürünlerden hangileri sizin yörenizde yetişiyor?
Cevap: Buğday, Kavun, Karpuz, Zeytin, Kiraz, Üzüm, Biber, Fasulye gibi tarım ürünlerine yer verilmiştir. Bu ürünlerden zeytin ve buğday yöremizde yetişmektedir.

5. Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar geniş bir coğrafyada yaşayan Türk topluluklarının örf ve âdetlerinin aynı olmasındaki etken nedir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Türk halkının örf ve adetlerine bağlı olmaları ve nesilden nesile yaşatmalarıdır.

6. Belgeselde yapılan hasatlarla ilgili izlediklerinizle günlük hayatta karşılaştıklarınız tutarlı mıdır? Neden?
Cevap: Evet, tutarlıdır. Günlük hayatta hasatlar devam etmekte ancak daha modern tekniklerle yapılmaktadır.

7. Yaşadığınız mahalle, apartman veya köyde bir yardımlaşma örneği var mı? Varsa paylaşınız
Cevap: Bunu kendiniz cevaplamalısınız.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 148 

3. ETKİNLİK

İzlediklerinizle ilgili görüşlerinizi yazınız.

İzlediklerimiz, bizlere Türk coğrafyasının örf ve adetleri hakkında bilgiler verdi. Ayrıca, Türklerin yetiştirdiği ürünler, kutlamaları hakkında da bilgi sahibi olduk. Bu nedenle bilgilendirici bir metindi.

4. ETKİNLİK

İzlediğiniz videodaki insanların beden dilleri ile ne anlatmak istediklerini boşluklara yazınız.

5. ETKİNLİK

Geçen zaman ve gelişen teknolojinin geleneklerimizi nasıl etkilediği ile ilgili kısa bir konuşma yapınız.

Konuşma İçin Tıklayınız

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki web uzantılarının açıklamasını altına yazınız.

http://inonu.edu.tr
inonu: İnönü Üniversitesi
edu: eğitim
tr: Türkiye

http://www.meb.gov.tr/
meb: Milli Eğitim Bakanlığı
gov: hükumet
tr: Türkiye

b) Bilimsel çalışmalarda yukarıdaki gibi “edu” ve “gov” uzantılı siteler kullanılır. Bu durumun sebebi ne olabilir?

“edu” ve “gov” uzantılı siteler güvenilir sitelerdir. Çünkü, bunlar eğitim ve devlete ait resmi sitelerdir. Bu sitelerde yer alan bilgilerin yanlış olma ihtimali bulunmamaktadır. Bu yüzden bilimsel çalışmalarda bu sitelerdeki bilgiler kullanılır.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 149 

7. ETKİNLİK

a) Aşağıda karışık olarak verilen sözcükleri kurallı cümle oluşturacak şekilde yazınız.

  • Bir milletin kültür taşıyıcısı dilidir.
  • Geleneksel sporlarımızla ülkemizi yurt dışında temsil ettik.
  • Bayramlar dini örf ve adetlerin yerine getirildiği özel günlerdir.
  • Yurdumuz doğal ve tarihi güzellikleriyle eşsiz bir ülkedir.
  • Çocuklara yaşadıkları yörenin kültürü doğru aktarılmalıdır.
  • Milli birlik ve beraberlik için önce geleneklerimizi tanımalıyız.

b) Aşağıda verilen devrik cümleleri kurallı hâle getiriniz.

Ülkemizin şehirlerinin her biri farklı kültürlere ev sahipliği yapmaktadır.
Büyüklerimiz aileyi bir arada tutan yegane yapı taşıdır.
Vakıf kültürü eski Türk devletlerinde toplumdaki birliği sağlar.
Kültürel mirasımızı oluşturan eserlerin çoğu UNESCO tescillidir.
Türk halkı tarihten günümüze geleneğine sahip çıkar.
Merasimlerde büyüklerin bulunması önemli bir gelenektir.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 150 

8. ETKİNLİK

Herhangi bir geleneğimizi tanıtan yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama yönünden düzenleyip arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Asker Uğurlama Geleneği

Askerlik çağına gelen genci askere gideceği günden itibaren bir iki ay boyunca gezip eğlenmesi için serbest bırakırlar. Asker adayı son haftasında bütün komşu ve akrabalarını gezerek vedalaşır onlara “Askere gidiyorum hakkınızı helal” edin der, ellerinden öper.

Askere gidecek gençler komşu ve akrabalar tarafından yemeğe davet edilir. Özellikle gençlerin sevdiği yemekler yapılır. Vedalaştığı kişiler askere para, iç çamaşırı, çorap vb. hediyeler verirler. Askerin arkadaşları davul zurna ile askeri eğlendirmeye çalışırlar. Askere giderken davul zurnalar çalınarak Türk bayrağının altında arkadaşları tarafından havaya atıp tutularak yolcu edilir. Arkadaşları ona komutanlarını dinlemesi için öğütlerde bulunur, kadınlar dualar okurlar, askerin ağlamaması için eline emzik tutuşturulur. Yollarının açık olması ve sağ salim dönmesi için yapılan dualarla askere yolcu edilir.

Uğursuzluk getirmemesi için askerlik süresince askerden gelen mektup yırtılıp atılmaz, görünmeyen yere asılmaz. Askerlik dönüşü aile tarafından un helvası yapılır akraba ve komşulara dağıtılır. Komşu ve akrabalar oğlanın evine gözün aydın kutlamasına giderler.

8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın!



Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. gamze dedi ki:

    çok yardımcı oldunuz teşekür ederim

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.